Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2011 15:26 - Скандално: Светльо Витков първи според японска социологическа агенция!
Автор: love4today Категория: Регионални   
Прочетен: 1709 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Скандал разтресе редиците на българските социолози, след като сдружението „За честни избори“ изнесе прогнозни данни в късните новини относно резултатите от президентския вот, получени от японската социологическа агенция „Хикари“. Сдружението поръчало изследването на японската агенция именно с идеята да свери получените резултати с тези на българските агенции. Това е стъпка, която се предприема за първи път и поднесе неприятна изненада на българските социологически агенции не свикнали с чуждестранна конкуренция. Ето и резултатите от изследването:

На първо място с 44,57% е Светльо Витков

Втори е Волен Сидеров с 18,32%

Трети Плевнелиев с 16,88%

Четвърти е Калфин с 11,37%

и пета е Кунева с 7,23%

останалите около 1,5% се разпределят между останалите кандидати.

 

Както се вижда от изследването разликите в резултатите на японците и на българските им колеги са повече от фрапиращи. Японската агенция се слави със своята прецизност и е използвана за проучване настроенията сред американците от щаба на Обама по време на кандидат президнетската му кампания. За разлика от българските социологически агенции, японците прогнозират съкрушителна победа на Светльо Витков, като според тях е възможно да спечели още на първи тур, ако се активизират поне малка част от хората които заявяват, че няма да гласуват. Японците прогнозират 30,41% изборна активност на предстоящия президентски вот. Според тяхното проучване близо 50% от заявилите, че няма да гласуват са определили, че ако все пак отидат до изборните секции, биха пуснали гласа си единственно за Светльо Витков. Проучването показва и един интересен феномен, 10% от негласуващите все пак ще отидат до урните, но не за да подкрепят някой кандидат, а за да пуснат в урните нищо , което те определяли като своебразен протестен знак към политическата класа като цяло.

 

image

 

Българските социолози засега отказват да коментират резултатите на японските си колеги докато не се запознаят подробно с тях, използваната методика и индикатори, но помежду им се чуват взаимни обвинения в клиентелизъм и поръчково манипулиране на обществените нагласи. От сдружението „За честни избори“ гарантираха за точността и надежността на изследването, те споделиха, че са се спряли именно на японска агенция за провеждането на това независимо външно изследване поради точността и прецизността с която японците се славят във всяко едно отношение. Самият шеф на японската агенция „Хикари“ е гарантирал с живота си реалността на получените резултати и обявил напълно сериозно, че ако се получи разлика между резултатите от реалното гласуване и прогнозите на неговата агенция относно подредбата на кандидатите ще си направи харакири. Според него това е възможно единственно при фалшифициране и манипулиране на изборния процес.

 

Водещите политически сили също са разтревожени от изнесените резултати. Те ги определят като нагла намеса във вътрешните работи на България, което е недопустимо и смятат да сезират Европейската комисия по въпроса, тъй като подобно изследване е намеса в политиката на Обединена Европа като цяло, от която България е неделима и важна част. Според тях това е гражданска поръчка подкопаваща устоите на демократичния процес и въвеждането на европейските ценности, и пречеща на такива исконни европейски явления като купуването и продаването на гласове.

Източник на материала.




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. solinvictus - този ми изглежда много изтормозен. ...
24.10.2011 01:31
този ми изглежда много изтормозен ...колкото по изтормозени и измъчен по добре хаха артист ли е ?
цитирай
2. hamstera - ХАХАХАХА! Дали няма да лъснат ку...
24.10.2011 12:54
ХАХАХАХА! Дали няма да лъснат купените избори А? Ще си позволя да го копна при мен в коментар!
цитирай
3. ivesa - Само силната конкуренция може да подобри качеството на услугата...
29.10.2011 11:15
Вотът за музиканта си беше наказателен,типичен за българския електорат,който никога не губи инстинкта си за справедливост и за сетен път доказва,че е изключително интелигентен.Поздрави!:)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: love4today
Категория: Регионални
Прочетен: 545676
Постинги: 227
Коментари: 568
Гласове: 816