Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 20:23 - Top 10: Несъстояли се "Край на Света"
Автор: love4today Категория: Регионални   
Прочетен: 3099 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
По този повод ви представяме ТОП 10 на „Края на света“ на които не им е било съдено да се състоят.
И така...

 
10 място

Най-първият християнски Край на Света е бил обявен в дена на смъртта на последния апостол. Това е бил Йоан, единственият който е умрял от естествена смърт. Преди да си отиде от този свят, то е написал Откровение, в което живописно е описал целия процес на унищожаване на човечеството. Но дата не оставил, поради което първите християни започнали да гадаят за времето на Второто пришествие, въпреки ясното указание на другият апостол – Марк: „за този ден и час никой не знае, нито ангелите небесни, нито Сина божи, само Господ“
Няколко десетки години след смъртта на Йоан, един от ревностните християни, който се казвал Монтан изчислил датата на Второто пришествие. Според него, Христос ще се спусне от небесата през 156 година.
По-нататъшната съдба на този "проповедник" е неизвестна. Възможно е, той да е подавал ту лявата, ту дясната си буза на разгневените си събратя.

9 място

666 година. За къде сме без числото на звяра? Християните чакали Края на Света в продължение на цяла година. Но Апокалипсиса така и не дошъл. Тогава решили, че той ще настъпи през 999 година. И тогава не дошъл. След това през 1666 година. През нея година, хората масово продавали имуществото си и давали парите на просяци и църкви, след което отивали в манастири за да измолят греховете си.
Представете си, как рязко са опустели божийте храмове през 1667 година. Християните въздъхнали спокойно и решили, че пришествието ще настъпи през 1999 година. Но както става явно, в края на XX век и без това имало достатъчно предсказания за края на мирозданието.

8 място

1000 година. Красива и кръгла дата, пък и 1000 години преди това се е родил Иисус. По време на първия милениум хората просто се побъркали по религиите. Както отбелязват летописците от онова време, във цяла Европа се възцарили паника и ужас. Хората зарязвали работа, с дни се молели за греховете си в църквите, а кървавият дъжд над Аквитания и падналият в Англия метеорит допълнително докарали населението до пълен ужас. Накратко – на лице била пълна истерия и безумие за края на хилядолетието.

7 място


1033 година. Щом не станало през милениума, значи Края на Света ще дойде на хилядолетието от смъртта на Христос. Пак мащабна паника, прилив към манастири и църкви и поредното разочарование през 1034 година.
(от тук нататък, навсякъде където се споменава славянския свят, се има предвид Русия и Украйна, тъй като превода е от там, а поради късия срок, не съумях да намеря данни какво е било положението в България по онова време)
Западните прогнози по повод 1000-та година някак минали тихомълком, защото славяните по това време били още малко запознати с християнството. Пък и летоброенето в Русия се е броело от сътворението на света. Но през 1037 година Русия била разтърсена от апокалиптични прогнози.
Съгласно популярното по онова време апокрифно писание „Откровенията на Методий Патарски“, хиляда години трябвало да се броят не от рождението на Христос, а от неговата смърт. Освен това, било известно, че след възкръсването си Иисус се спуснал в Ада, където водил битка с дявола, в резултат на което го вързал за хиляда години и освободил грешниците. Тоест, Антихриста трябвал да се отскубне от оковите си през 1033 година. В течение на три и половина години трябвало да продължи неговото царство. И именно през 1037 година се очаквало Второто Пришествие.
Между впрочем, постройките в Киев – Златните врати и Софийския събор, по подобие на Константинополската св.София, а също така манастирите св. Георги и св. Ирина – това са опити на древните киевчани да си имолят греховете преди идващият Край на Света.
Като интересни знаци, биха могли да се считат и смъртта на Тмутараканския княз Мстислав Владимирович през 1036 година, в резултат на което цяла Русия се оказала под единното управление на Ярослав. Впрочем, изчислителните таблици били няколко, но ги обединявало пълната увереност в бъдещето. Съществувало и предсказание, че Края на Света ще настъпи, когато Пасха (Великден) съвпадне с Благовещение (25 март). И точно през 1038 година Благовещение се паднало на Велика събота, което било точно попадение.

6 място

1284 година. Пак числото на звяра 666 година. Ще попитате – Къде? Този път не е толкова очевидно както през 666 и 999 година. Сега са замесени и мюсюлманите.
Главата на западните християни – Римския папа – Инокентий III не еднократно публично заявявал, че Второто пришествие на Иисус с последващ край на Света ще настъпи именно през 1284-та година. Това е 666 години след появяването на Исляма. За щастие, самият Папа не дочакал този момент, тъй като починал през 1216 година и не му се наложило да се оправдава за сгрешената прогноза.

5 място

1492 година. Тогавашните методи за изчисляване на Великден били валидни само до тази година, и завършвали с думите „Сие лето на конце явися, в оньже чаем всемирное торжество пришествие Твое „. Смятало се, че това е година 7000 от сътворението, а 7000 години – това е срока за съществуване на света. През тази година, Христофор Колумб открива и Америка.
През 1491 година, мнозина не засели нивите си, заради което настъпил масов глад. Виновници за несъстоялото се "представление" били обявени юдейте, които още в началото се отнасяли скептично към тази дата.
По-нататък сакрални дати били съответно 7007, 7070 и 7077 години.

4 място

1603 година. Монаха доминиканец, писател и астролог Томазо Кампанела (Tommaso Campanella) предсказал, че през тази година ще настъпи сблъсък на Земята със Слънцето. Това не се случило, но до края на живота си , а той е починал през 1638 година, го считали за умел предсказател на бъдещето. А основанията на монаха се крепели, на книга на Христофор Колумб. Мореплавателят написал „Книга на Пророчествата“ в която обрекъл Земята на унищожение през 1658 година. Но и неговото пророчество както виждате не се сбъднало.

3 място

Края на XIX – началото на XX век. През това време се появили много течения и секти, които непрекъснато обявявали за идващото Второ пришествие. Особено се отличил в предсказанията си американските пророведници.
А започнало всичко с фермера Уилям Милер (William Miller). Този простичък американски фермер изчислил, че Христос ще дойде на 3 април 1843-та година. Послушали го няколко десетки човека, които в този ден излезли в планината и чакали появяването на Месията.
Обаче станала засечка. Тогава Милер още един път внимателно си проверил сметките и заявил, че е направил малка грешка: Края на Света ще се състои същата година, но през Юли. Този път дошли няколко хиляди последователи на фермера. Обаче пак станала засечка. Така Милер изчислявал още няколко дати – 21 март и 22 октомври 1844 година. Сигурно си мислите, че са го пребили? Нищо подобно. Неговите последователи сега се наричат „Адвентистите от седмия денimage

Също така се отличили и други американски религиозни деятели. Да сметнем: 1872, 1874, 2 октомври 1914, 1915, 1918, 6 февруари 1925, 1941, 1975, 2 октомври 1982. Кой ли ги е предсказал? Тези дати са били изчислени от дребният търговец от Пенсилвания Чарл Тейз Ръсел (Charles Taze Russell), който се опитвал да пресметне датите от Библията. Той даже създал цяла общност за изучаване на тази книга. По-късно те започнали да се наричат „Свидетели на Йеховаimage

В Русия също обичали да предсказват Второто пришествие. 1 ноември 1900 година (по нов стил 13 ноември 1900), според обещанието на сектата Червената Смърт, се очаквал Края на Света, заради неизброимите грехове на човечеството. Братята и сестрите в тази секта считали за грях съпружеските обязаности, а забелязаните да имат сексуална връзка били удушвани с червена възглавница. В деня „Х“ 862 члена на сектата решили да извършат обред по самозапалване и царските власти изпратили в Каргопол войска, но все пак 100 сектанта успели да изгорят.

И още една забележителна дата: 18 май 1910 година. Европа отново е в паника. Съгласно пресмятанията на астрономите, на Земята трябва да падне кометата на Галилей. След това, с актуализирани данни, станало известно, че кометата за щастие ще прелети покрай нас. Но Земята ще мине през нейната опашка, която по незнайно от кой пуснати слухове, се състояла от отровният газ цианид. Веднага се намерил предприемчиви граждани, които се сетили да пуснат в продажба ампули с „противоотрова“.

2 място

Атомен апокалипсис
Отново американски свещеник от Пасадена - Чарлз Лонг (Charles Long) предсказал, че в 5:33 на 21 септември 1945 година Земята ще се изпари, а цялото човечеството ще се превърне в екоплазма. Той детайлно изложил своето пророчество в обемист трактат, а оглупелите последователи на Лонг седмица преди срока се отказали от храна вода и сън. Макар че от части то се оказал прав, грешейки малко с мащаба и датата. Но на Хирошима и Нагасаки от това не им станало по-леко.
Атомната тематика обаче, започнала да тревожи предсказателите все повече:
14 юли 1960 година, 13:45 – Края на Света за човечеството в резултат на взрив на секретна американска бомба. Такава прогноза направил италианския детски лекар Елио Бланко, а неговите последователи даже си направили в планината убежище, което нарекли много оригинално – Ковчег.
25 декември 1967 година. Датската „Църква на Отон“ ръководена от Дан Андерс Йенсен предсказала Края на Света в резултат на ядрена война. И пак строили бункер. Нарекли го – Ковчег.
2 октомври 1978 година. Австралийският бизнесмен Джон Стронг написал книгата „Осъденият глобус“, където разказал за бъдещият край, който ще започне СССР с помощта на ядрена война. Неговите последователи също си направили убежище, но решили да са по-оригинални и го нарекли – Град – Края на Света.
29 април 1980 година. Още един край на света в резултат на ядрена война. Леланда Дженсена и Чарлз Гейнс от Бахайската секта обявяват бъдещият Апокалипсис. И пак убежище. Този път в планините на САЩ.

1 място

На първо място – Милениум. Годината с трите нули – любимата година на загрижените за края на света предсказатели. Но още преди тази кръгла година се започнала истинска вакханалия.

10 ноември 1993 година – Края на света според версията на „Бялото Братство“ на на Марина Цвигун. Именно в този ден било обявено и самозапалването на Софийския събор в Киев.
9 и 25 май 1995 година. След това на 1 януари и 17 март 2000. Тези дати били обявени от главата на сектата „Движение за възраждане на десетте заповеди“ - Кредоний Мверинда в Уганда. В резултат – няколкостотин членове на сектата свършили живота си със самоубийство.
1999 година. Обърнатите шесторки така развълнували предсказателите, че през тази година били предначертани 13 различни Края на Света. А за 2000-та година – само 7
1 януари 2000 година. Знаменитият „проблем 2000“, „проблема Y2K” или „Y2K съвместимост“. Компютърен апокалипсис, свързан с нулирането на компютрите и компютърните системи. Бяха похарчени огромни бюджетни средства във всички страни по света за отстраняването на този "проблем" (Спомняме си в България даже живо предаване в навечерието на Новата година, с министър, главен участник в тогавашната комисия за борба с този проблем). Познайте кой спечели от този "проблем" и кой се явява най-богатият човек в САЩ и света?

11 август 2002 година, 4 часа сутринта. Известният румънски прорицател, йеромонах Арсений доказвал на всички, че „края на съвременното мироздание“ ще дойде в указания час в резултат на разрушително земетресение. Пак тогава, по думите на монаха, южният полюс ще се обедини със северният и на Земята ще настъпи огнен хаос.

1 часа, 2 минути и 3 секунди на 4-то число на 5 месец през 2006 година. Както не е трудно да се забележи, всички цифри са строени подред, което наежило нумеролозите и кабалистите. Но през 2006 година имаше още една дата 06.06.06 ;)

29 април 2007 година. Американският проповедник-евангелист Пат Робъртсън още през 1990 година обявил, че ще се случи Земен взрив.
28 май 2008 година. Края на Света предсказан от Петър Кузнецов, чийто последователи се скриха в подземна пещера около село Николско, Пензенска област. 175 дни в доброволно заточение отишли над 30 човека. Двама от тях починали от недохранване.
Края на света се очакваше и през 2008-2009 години, заради пускане в действие на Големият адронен колайдер. От физиците се очакваше не само да хванат бозона на Хигинс, но и да създадат черна дупка, която да унищожи Земята.

Както се вижда, хората обичат да бъдат плашени, та като отмине датата да кажат – пууу, не познаха. И да започнат да чакат следващата :)

 




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. gmihov - Не само!
11.07.2012 11:56
Не само възможностите на разума са без граници. Далеч по голяма е безкраничността на човешката глупост и заблуда. Затова в борбата на обективното познание с заблудите и глупостта предимство имат заблудите и глупостта. Те са и по изгодни за алчността и врастта.
И разумният се лъже. Глукат много полесно. Лъже се и без друг да го ръже, когато за умник и непогрешим се пише.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: love4today
Категория: Регионални
Прочетен: 543738
Постинги: 227
Коментари: 568
Гласове: 816